Diensten  > Glasbewerking en optica  
Glasbewerking en optica
Huygens Optics is de eenmanszaak van Jeroen Vleggaar. In mijn werkplaats kan ik diverse soorten glas en glas-keramiek mechanisch bewerken zoals: NBK-7, S-BLS7, borosilicaatglas, kwarts, Zerodur, CLEARCERAM en Ceran. Ook materialen voor infrarood-toepassingen zoals Germanium kunnen worden bewerkt. In principe kunnen alle materialen van leveranciers Schott, Ohara en Heraeus worden besteld en nabewerkt tot de gewenste vorm en afmeting. Een beperkte hoeveelheid borosilicaatglas en Zerodur is op voorraad.

De objecten kunnen varieren van eenvoudige optische vensters tot geavanceerde vormen met met complexe interne / externe structuur. Ook kunnen bestaande onderdelen, zoals bijvoorbeeld optische filters en lenzen naar de gewenste afmetingen worden aangepast. Onderdelen voor mechanische toepassingen kunnen worden bijgewerkt tot de gewenste vlakheid of paralleliteit.

De volgende verspanende bewerkingen voor glas en keramiek zijn beschikbaar: boren, zagen, frezen, radiusfrezen (tot 130mm diameter), grof/fijnslijpen en polijsten. Voor bewerkingen als slijpen en polijsten is de maximale objectafmeting ongeveer 300mm.De standaard dimensionele tolerantie is ongeveer 200μm.

Met behulp van fijnslijpen is het mogelijk om een RMS-oppervlakteruwheid van minder dan 0.3μm. te halen. De oppervlakteruwheid kan vervolgens verder worden verlaagd met behulp van optisch polijsten. Met laatstgenoemde methode is het mogelijk om een PV-vlakheid (Peak to Valley) te behalen van kleiner dan 10 nanometer over een afstand van ongeveer 200mm.

Optisch polijsten is beschikbaar voor het maken van diverse soorden oppervlakken, zowel sferisch, asferisch, alsmede vlak. Voor de meeste soorten optische oppervlakken kan een (interferometrisch) meetrapport worden bijgeleverd.

Toepassingen van glas / keramiek
Glas en keramiek hebben een aantal unieke eigenschappen zoals:
  • Lage thermische uitzettingscoefficient (CTE)
  • Hoge mechanische stijfheid (hoge Youngs modulus)
  • Goede elektrische isolatiewaarde (voor hoogspanningstoepassing)
  • Gasdicht en geen uitgassing (voor hoog-vacuum toepassing)
  • Vormvast en stabiel bij hoge temperaturen ( > 500°C)
  • Bestand tegen oplosmiddelen / chemisch inert
  • Bestand tegen hoge stralingsniveau's
  • Slijtvast
De combinatie van deze eigenschappen maken glas en keramiek uitermate geschikt voor zeer veeleisende toepassingen. Welk materiaal voor uw toepassing het meest geschikt is, hangt af van de specifieke eisen.

Optica en karakterisatie
Huygens Optics heeft ervaring met het ontwerpen van optische systemen met behulp van optische simulatiesoftware. Hiermee kunnen optische systemen worden worden doorgerekend en geoptimaliseerd. Vervolgens kunnen ook prototypes worden gemaakt. Hierbij kan in de basis worden uitgegaan van standaard optische elementen die commercieel verkrijgbaar zijn via leveranciers zoals Thorlabs of Edmund Optics, maar ook van op maat gemaakte lenzen en spiegels.

Voor maken van "custom" optische elementen zijn in de werkplaats een CNC-radiusfrees, een polijstmachine, een centreermachine en overige noodzakelijke tooling en materialen aanwezig.

Vlakke optiek kan worden gekarakteriseerd tot een diameter van 250mm met behulp van interferometrie. Daarnaast is er een opstelling voor het interferometrisch doormeten van diverse types reflectieve en transmissieve optische elementen en kunnen zeer nauwkeurige metingen aan de vorm van het oppervlak (of golffront) worden uitgevoerd.

Neem voor meer informatie over de mogelijkheden contact op.

Terug naar de lijst met diensten


Polijsten van sferische en asferische oppervlakken


Complexe inwendige en uitwendige structuren


Productie van vlakke optiek


Ontwerpen van optische systemen


3D-karakterisatie van objecten


Meting aan het golffront van optiek