NIEUW PRODUCT: Huygens Optics CamStrobe
In het afgelopen jaar heeft Huygens Optics in eigen beheer een LED-stroboscoopunit ontwikkeld die specifiek bedoeld is voor gebruik in combinatie met vision camera's. Deze "CamStrobe" is een LED flitsunit die werkt op 12 VDC voedingsspanning. De unit kan extern worden getriggerd, bijvoorbeeld vanuit de I/O-ports van de camera. Op dit moment zijn 2 versies beschikbaar van de Camstrobe: de CS-2, die als een losse unit op plek naar wens in de buurt van een camera kan worden geplaatst en de CS-3, waarbij de camera ingebouwd is in de stroboscoopbehuizing. De CamStrobe is momenteel enkel binnen Nederland leverbaar.
CamStrobe CS-2 CamStrobe CS-3

De CS-3 configuratie heeft zowel voordelen als nadelen: het voordeel is dat de camera direct beschermd is tegen invloeden van de omgeving, bv. vuil of stof. De lichtbron en kijkhoek kunnen echter niet onafhankelijk van elkaar worden gewijzigd. Dit kan een nadeel zijn bij inspectie van glanzende oppervlakken. In dat laatste geval is het beter de CS-2 te gebruiken in combinatie met een losse camera, die eventueel in een beschermende behuizing is te plaatsen.

Op basis van voorgenoemde CamStrobe modellen kan Huygens Optics ook een compleet stroboscopisch camerasysteem samenstellen. Een standaardpakket bestaat uit de volgende componenten:
 • Een of meerder CamStrobe-modules
 • CamStrobe camera interface. Deze zorgt voor de juiste voedingsspanning en signaaldistributie
 • Een hoge-resolutie camera (4-5MPixel), al dan niet in beschermende behuizing
 • Windows PC met HD-monitor
 • Inspectiesoftware (StrobeCam Control)
 • BekabelingVoorbeeld van een CamStrobe CS-3 met camera interface en laptop met CamStrobe Control software. Het kastje onder de CamStrobe is het camera interface.

Met behulp van het systeem is het mogelijk om met hoge resolutie (4-5Mpix) stroboscopische inspectie te doen. Stroboscopie gebruikt zeer korte lichtflitsen (tussen de 2 en 200 microseconden). Inspectie wordt mogelijk door de stroboscoop in combinatie met een gesynchroniseerde camera te gebruiken. Door de korte flitsduur is het mogelijk om zeer snel bewegende objecten (tot 80 meter/sec ofwel 300 km/u) probleemloos te kunnen bekijken tijdens de beweging. Met behulp van de CamStrobe software kan op een beeldscherm de situatie nauwkeurig visueel worden geinspecteerd.

CamStrobe CS-2 met kabel. Twee units kunnen standaard worden aangestuurd door het camera interface.

Op het camera-interface kunnen standaard 2 stroboscoop LED-units worden aangesloten, maar het is ook mogelijk om meerdere LED-units te koppelen. Daarnaast heeft het camera interface een camera-aansluiting en de mogelijkheid om een externe triggerbron aan te sluiten, zoals een capacitieve - of optische sensor.De units kunnen worden geleverd met diverse soorten lenzen (tight, medium, wide en ultra-wide). Bij het gebruik van "tight" lenzen (nauwe bundel) is de afstand waarop het mogelijk is om nog inspectie te doen maximaal 150cm.

StrobControl Software
Voor de bediening van de camera en stroboscoop wordt speciale inspectiesoftware bijgeleverd (StrobeControl). Deze software presenteert het camerabeeld in full HD op het computerscherm, waarbij aan de linkerzijde (deel A, zie figuur hieronder) de inspectiebeelden worden getoond en aan de rechterzijde (deel B) alle bedieningselementen direct beschikbaar zijn.De StrobeControl software heeft de volgende instelmogelijkheden:
 • Tijdbasis in Hertz of toeren per minuut (RPM);
 • Starten en stoppen van beeldenstroom;
 • Keuze uit externe- en interne triggering;
 • Bij interne triggering is de frequentie instelbaar van 1 tot ~25Hz met stappen van 0.01Hz
 • Bij externe triggering loopt het frequentiebereik van 0 tot 150Hz, afhankelijk van het type camera
 • Mogelijkheid tot "sampling" om slechts een deel van de beelden inspecteren.
 • Instellen van aantal tanden op tandwielvoeler
 • Instelling van de fasehoek, slow motion en 3 instelbare geheugenposities voor de fasehoek
 • Belichtingstijd instelbaar van 2-200us voor haarscherpe beelden bij zeer hoge snelheden (tot 80 m/s)
 • 5x digitale zoom
 • beeldversterking en kleurcorrectie
 • opslag van instellingen, en camerabeelden
Voor meer informatie of een productdemo kunt u contact met mij opnemen. Op Youtube staat een video waarin de mogelijkheden worden gedemonstreerd die in de software zijn verwerkt. Via onderstaande links vindt u meer informatie over de CamStrobe en de StrobeControl software. Ook voor het verkrijgen van de laatste versie van de StrobeControl software kunt u op dit ogenblik het beste even contact opnemen. In de toekomst zal deze via een download pagina ter beschikking worden gesteld.

Bekijk hier het CamStrobe productoverzicht

Beschikbare documenten voor CamsStrobe CS-2/3:

Camstrobe 2 datasheet (Engels)
User manual CamStrobe CS-2/3 (Engels)
User manual CamStrobe CS-2/3 (Engels)
UEye StrobeControl Software installatie (NL)
UEye StrobeControl Software handleiding (NL)


Beschikbare videos voor CamsStrobe CS-2/3:

Gebruik van StrobeControl software (bekijk deze video op youtube in hoge resolutie)